In Turcia cu Joy2Wander

In extrasezon am decis sa facem mai multe actiuni prin care sa scoatem oamenii din casa si din rutina turismului clasic. Am observat ca sunt destul de multi oameni interesati, insa de multe ori le lipseste curajul sa plece asa pe cont propriu, pentru ca: e frig si nu stiu cum se vor descurca cu […]

In extrasezon am decis sa facem mai multe actiuni prin care sa scoatem oamenii din casa si din rutina turismului clasic. Am observat ca sunt destul de multi oameni interesati, insa de multe ori le lipseste curajul sa plece asa pe cont propriu, pentru ca: e frig si nu stiu cum se vor descurca cu caldura in Autorulota, ce fac daca afara e frig si nu pot iesi, unde vor campa daca nu sunt deschise campingurile, ei vor dar nu reusesc sa isi convinga prietenii sa mearga impreuna si singuri nu pare funny, etc.

Astfel, ne-am hotarat ca atunci cand plecam noi sa dam sfoara in tara si cine vrea sa mearga cu noi, ii luam cu mare drag. Pentru 1 Decembrie 2020, planificasem o vacanta la ski in Austria, insa din cauza contextului pandemic, planul ne-a fost zadarnicit. Noi in trecut aveam o traditie diferita, sa plecam cu avionul, undeva cu soare si caldura. Acum desi aveam o saptamana libera, nu prea aveam variante multe: in Romania vremea nu arata prea buna, in alte tari nu ne primeau, altele cereau teste, din altele cand veneam trebuia sa stam in carantina….totusi mai exista o speranta: Turcia.

In Turcia, era cald, nu cereau teste, granitele erau deschise….asa ca ne-am hotarat sa comunicam pe social media intentia de a pleca acolo…si surpriza…au fost destul de multe solicitari de informatii. Totusi nu stiam 100% daca vom pleca, fiind un context care se putea schimba din clipa in clipa, si la noi si in Turcia numarul infectatilor cu Covid crescuse considerabil. Efectiv ne-am hotarat sa plecam cu cateva zile inainte, am mers noi cu o autorulota impreuna cu alte doua autorulote. In total am fost 6 adulti si 6 copii cu varste intre 2 si 13 ani. In Turcia urma sa ne mai intalnim cu o autorulota Joy2Wander care plecase cu o saptamana inainte, fiind mult mai hotarati si curajosi.

Desi am plecat cu putina teama, a fost cea mai buna decizie, drumul a fost liber, granitele libere, nu am avut nici o problema cu autoritatile. Am plecat Sambata dimineata pe 28.11 si ne-am intors pe 07.12. (desi am mai fi stat cateva zile).

Am plecat undeva pe la 9 dimineata din Bucuresti cu intentia sa traversam Bulgaria (aveam voie doar sa tranzitam) si sa ne oprim seara pentru somn cat mai aproape de Canakkale. Duminca a fost primul rasarit de soare la malul marii, fetele noastre se trezesc in jurul orei 6, deci nu aveam cum sa il ratam.

Planul nostru era sa mergem pe coasta spre Bodrum, Maramaris si apoi sa ne intoarcem pe continent prin Ankara, Istanbul. Pe coasta am campat in cateva orasele turcesti direct pe plaja, ne-am ales locatiile in functie de cat de devreme plecam, cat de mult rezistam sa conducem, unde ne placea, dupa recomandarile prietenilor nostri si cele de pe Park4Night, deci nu am avut un plan batut in cuie…insa am reusit sa gasim numai locatii de vis.

Temperaturiile in locurile vizitate au variant intre 13 si 22 de grade in timpul zilei si 0 si 13 grade in timpul noptii. In toate cele 10 zile am avut doar cativa stropi de ploaie intr-o seara iar in rest vremea a tinut cu noi dar am si facut traseul in asa fel incat sa evitam ploia si sa prindem vreme cat mai buna. Am stat continuu afara la soare, am facut si o baie de 1 Decembrie toti (apa era calda, copiii s-au balacit)…nu am ratat nici traditionalele sarmale sau palnica.

In cele 10 zile petrecute in Turcia am parcurs aprox 3,700 Km si am atins urmatoarele destinatii / obiective: Troia; orasul Foca; Plaja Iztuzu; Castelele Bumbac din Pamukkale; Cappadocia (Love Valley; Urgup; Uchisar si Ortahisar)  Lacul de sare Tuz Golu. Cu toate ca am parcurs multi kilometri in putine zile, nu i-am simtit mai ales datorita drumurilor foarte bune din Turcia, care ne-au surprins. 

Cappadocia ne-a surprins in mod extrem de placut, desi nu au zburat baloanele, a fost de vis sa ne petrecem noptile deasupra acelui peisaj selenar la lumina milioanelor de stele. Iar ziua soarele ne-a incalzit calatoria prin vechile case sapate in stanci, orasele uitate de vremuri, strazile pustii, peisajele de neuitat.

Cu toate ca in Turcia existau anumite restrictii, acestea nu se aplicau turistilor asa ca am putut circula fara probleme. Tot din cauza restrictiilor marea majoritate a campigurilor erau inchise asa ca ne-am orientat mai mult spre locatii offcamping. Partea buna este ca in Turcia oamenii sunt prietenosi si serviabili asa ca am putut alimenta cu apa si goli toaleta / apa reziduala la benzinariile de unde am alimentat cu motorina.

Una peste alta putem spune ca a fost o excursie reusita in care am vazut locuri frumoase, am petrecut timp de calitate alaturi de cei dragi si impreuna cu oamenii faini care ne-au insotit in aceasta aventura, ne-am relaxat si ne-am intors cu toti sanatosi acasa si dornici sa mai repetam aceasta experienta.

 

Be the first to comment “In Turcia cu Joy2Wander”