OFFCamping cu Autorulota
Noi suntem generatiile anilor 70 si 80, suntem copiii celor care mergeau cel putin o data pe an cu cortul la munte, parintii nostri sunt prima generatie pentru care sa mergi cu rucsacul in spate si cortul km intregi prin Muntii Romaniei era modul cel mai frumos de a iti petrece concediile. Iubim muntele si de fiecare data cand avem ocazia sa facem un traseu mai deosebit si fara copii, stam la cort, asa te conectezi cu natura intr-un fel greu de descris in cuvinte….e magic.
Acum cu Autorulota, pentru noi, este cel mai apropiat mod de a merge in natura cu copiii nostri, asa cum au mers parintii nostri cu noi, insa in conditii mai igienice si mai confortabile. Incursiunea omului in natura trebuie facuta cu responsabilitate. Din pacate sau din fericire in Romania inca se mai poate campa in mijlocul naturii. Spunem din pacate, pentru ca in ultimii ani am fost toti martorii unui exod al celor care doar se bucura de natura, insa nu o protejeaza, ba mai mult, ii fac rau.
Vrem sa va impartasim cateva sfaturi despre offcamping-ul cu Autorulota, dar si cateva rugaminti.
Europa de Vest a trecut si ea prin ceea ce trecem noi acum, insa ei au realizat la timp ca omul poate distruge natura, iar omul fara natura este in pericol, astfel ca au ingradit si reglementat dreptul omului in natura, pana la interzicerea camparii in afara locurilor amenajate special.
Si in Romania in majoritatea zonelor naturale este interzisa camparea, insa asa cum stim toti la noi legile nu sunt aplicabile sau nu are cine sa verifice si sa sanctioneze.
Inainte de a va povesti despre cum puteti campa in mijlocul naturii in Romania, vrem musai sa tineti cont de urmatoarele:
- Nu campati in zonele in care este interzisa camparea:
- In zonele de rezervatie naturala verificati unde puteti campa si ce autorizatii sunt necesare;
- Oriunde este perimsa camparea in natura si sunt deja foarte multi oameni, natura este in pericol si din respect pentru ea, va sfatuim sa va orientati catre alta locatie.
- Oriunde campati in natura si nu este interzis, e important sa:
- Nu deranjati/speriati fauna:
- Nu faceti zgomot:
- Nu lasati nici o urma (gunoi, rupeti copaci, deversati apa reziduala, toaleta, servetele, etc).
- Nu faceti foc necontrolat, asigurati-va ca l-ati stins bine si folositi gratare speciale, care nu lasa urme.
- Nu luati amintire plante ocrotite si pe cale de disparitie.
UNDE SI CUM CAMPEZI?
In primul rand verificati drumul de access!
Autorulota fiind un vehicul mare si greu, este important sa aveti loc suficient pentru acces si eventuale manevre, sa nu fie diferente mari de nivel (ex: pante abrupte sau alunecoase), gropi, copaci care sa limiteze inaltimea, sol moale sau instabil.
Acest lucru il puteti face accesand diverse aplicatii specifice calatoriei cu autorulota, cea mai buna varianta pe care noi am gasit-o fiind Park4night, cautand pe internet informatii utile despre zona vizata, sau cand ajungeti aproape, parcati autorulota intr-o zona sigura si plecati intr-o mica plimbare pentru a identifica cel mai bun loc si eventuale pericole.
In al doilea rand zona in care alegeti sa campati nu trebuie sa va expuna unor riscuri neprevazute ca de exemplu: inundatii; impotmolirea autorulotei; imposibilitatea de face manevre pentru a intoarce autorulota in conditii de siguranta; animale salbatice; etc.
Cand ati gasit locul de campare mult dorit nu va grabiti cu manevrarea autorulotei si rugati pe cineva sa va asiste cand faceti manevrele si sa va atentioneze de eventuale obstacole (ex: pietre mai mari; denivelaril copaci; etc).
Pricipiul de baza pe care noi il amintim tuturor celor care vor sa faca offecamping este acela ca offcampingul cu autorulota nu inseamna offroad!!!
CE FACI IN OFF CAMPING?
- Gunoiul il strangi in saci, incerci pe cat posibil sa il separi (menajer, plastic, sticle), apoi il pui intr-un loc ferit (noaptea vin animalele si il vor imprastia peste tot). La plecare il iei in spatiul mare pentru bagaje si il lasi la primul container gol (daca este plin si il lasi pe jos, il vor imprastia animalele).
Cand plecati in drumetii puteti lua cu voi un sac mare de gunoi, niste manusi si sa adunati gunoaiele aruncate de altii in mijlocul naturii, gunoaie pe care nu le va lua nici o autoritatea de acolo, si pe care doar noi le putem lua. Astfel, contribuiti la un bine general si ii invatati si pe cei mici ceva ce doar prin exemplu se poate transmite 😊
- Cum iti administrezi resursele:
APA Autorulotei iti va ajunge, daca o folosesti cu responsabilitate, 2-3 zile. Rezervorul are in medie 100 l si noi mai punem in Autorulota si un bidon de 20l cu apa ca si rezerva.
ELECTRICITATEA daca vei avea zile insorite, vei putea utiliza becurile si prizele pe tot parcursul vacantei. Nu uita, consumatorii mari gen: aparat de cafea, feon, pompa de umflat electrica, alte aparate de preparat mancarea, etc, pot fi folositi doar in campinguri, atunci cand sunteti conectati la priza.
GAZUL necesar aragazului, frigiderului si incalzirii centrale e suficient pentru 2 saptamani.
HRANA o poti achizitiona si depozita cu usurinta chiar si pentru o sapatamana intreaga. Frigiderul are aprox. 140l si e destul de incapator, are congelator si o lada pentru legume. La fel in locul de depozitare din spate poti pune ladite, baxuri cu apa, etc.
Mai multe informatii gasiti si in articolele mai vechi despre cum te organizezi eficient in autorulota sau cum faci aprovizionarea.
- Deversarea apei reziduale si a toaletei o veti face doar in spatiile amenajate. Din pacate momentan In Romania nu exista o infrastructura dezvoltata in acest sens. Noi va sfatuim sa o faceti in campinguri contra cost, la benzinarii dupa ce cereti un acord in prealabil, la spalatorii, in gospodarii unde exista fosa septica sau canalizare. NU deversati niciodata in grupi improvizate, acestea pot afecta grav sanatatea oamenilor si mediului inconjurator!
- Chiar daca esti offcamping si nu este nimic reglementat in zona, va rugam sa nu faceti zgomot pentru a deranja natura si pe cei aflati in apropiere. NU ascultati muzica la un nivel ridicat si suparator, NU tipati, NU ambalati motorul nejustificat, NU claxonati nejustificat, etc.
Haideti impreuna sa protejam natura pentru a ne bucura pe termen lung de frumusetile ei!!!
Vacante frumoase!