Viata in Autorulota. Cum ma organizez eficient?

1 aprilie 2020 / Joy2Wander / Blog / 0 Comment

Folosire eficienta a resurselor: Apa = aprox. 100 l, de retinut ca aceasta se poate consuma intr-o zi sau 4-5 zile, totul depinde cum va organizati: Orice spalati e indicat sa nu lasati apa sa curga in mod continuu, asa cum obisnuim in apartament. Ex.: spalati fructe intr-un castron – lasati apa sa curga peste ele, […]

Folosire eficienta a resurselor:

Apa = aprox. 100 l, de retinut ca aceasta se poate consuma intr-o zi sau 4-5 zile, totul depinde cum va organizati:

Orice spalati e indicat sa nu lasati apa sa curga in mod continuu, asa cum obisnuim in apartament. Ex.: spalati fructe intr-un castron – lasati apa sa curga peste ele, le curatati cu o cantitate limitata, varsati apoi clatiti; spalati o cana – puenti apa in ea, opriti apa, o spalati bine cu ea si apoi dati iar drumul si o clatiti repede.

Vasele este indicat sa le spalati in ligheanul existent in sertarul din bucatarie cu apa din bidonul aflat in portbagaj, asta desigur daca ve permite vremea si locatia; Puneti apa cu detergent peste ele, le spalati, apoi cu apa curata le limpeziti. Apa o aruncati apoi in cel mai apropiat loc, unde nu afecteaza mediul sau pe ceilalti.

Cand faceti dus, indicat e sa aplicati aceleasi metode, dati drumul la apa, va dati cu sapun, opriti apa, va spalati si apoi dati drumul la apa pentru a va clati. Cu cat curge mai multa apa inultil cu atat se va consuma si se va umple rezervorul;

Daca veti campa offcamping mai multe zile, asigurati-va ca luati extra rezerve de apa, in bidoane mai mari sau chiar si in cele de 5 l.

Desigur daca sunteti in camping, este indicat sa folositi dusurile, toaleta si bucataria de acolo.

Rezervorul de apa il puteti goli la diverse canalizari (vezi sa nu fie interzise in anumite tari), spatii amenajate special sau in caz de urgenta chiar pe pamant, cu conditia sa nu fi folosit detergenti in exces, si pe cat posibil sa fi fost eco.

Vasul de toaleta:

Este indicat sa il folositi doar pentru urgente: pe drum folositi toaletele benzinariilor, in camping desigur toaletele de acolo.

Daca totusi nu aveti alte variante, va trebui sa va asigurati ca la 2 zile puteti varsa caseta toaletei intr-un WC sau loc amenajat. Aceasta se poate scoate si separat, fara a muta intreaga masina.

Cand plecati la drum lung si caseta este plina, este posibil sa emane un miros neplacut de la balans, indicat ar fi sa o varsati la primul loc permis.

Gazul si electricitatea:

Gazul existent in cele 1 sau 2 butelii (functie de tipul autorulotei, cele cu incalzire pe motorina avand o singura butelii) asigura functionarea frigiderului, aragazului si centralei care incalzeste autorulota si apa. Acesta ar trebui sa ajunga pentru 2 saptamani de folosinta normala. Daca veti gati zilnic cateva ore bune, va incalzii continuu centrala, e posibil sa nu ajunga totusi (acestea se aplica doar pentru un tip de Autorulote)

Panoul solar va ajuta sa folositi becurile, incarcatoarele de tel, incarcarea bateriei aspiratorului, televizorul. Nu in mod contrinuu. Alti consumatori mai mari (>350W) necesita racordarea la o retea (vezi camping, etc).

Curatenia:

Covorul exterior (care se afla in portbagajul Joy2Wander) va ajuta sa faceti trecerea in autorulota fara prea multe furnzulite, praf, nisip, etc.

Pentru curatarea podelei puteti folosi maturica, aspiratorul (doar sa va asigurati ca il aveti incarcat) si mopul. Fiind mic spatiul, puteti cura zilnic

Cand faceti cumparaturi verificati daca in autorulota sunt saci de gunoi, detergenti, produse de curatentie, de cele mai multe ori exista, fiind ramase de la ceilalti sau achizitionate de noi, insa nu tot timpul, fiind consumabile generale si neincluse in utilitati

Dupa folosirea baii (dus/wc) seara si daca este cald e posibil sa ramana un miros neplacut, noi sfatuim sa le stergeti din cand in cand cu solutie dezinfectanta (gen Igienol) vasul de wc in interior si pe margini, pe jos, etc.

Va sunt necesare:

  • Saci de gunoi de 35l si 100l;
  • Detergenti de vase (de preferat ecologici);
  • Dezinfectant fara alcool, solutie pentru podele si baie, gen Igienol.
  • Hartie igienica si servetele umede generale de curatenie, iar o rola mare de hartie de bucatarie ajuta atat la curatenie, cat si la bucatarie;

 

Organizarea:

E important sa verificati lista cu accesorii (daca e inchiriata autorulota), sa stiti ce veti lua in autorulota. Iar daca nu ati facut-o in prealabil, e bine totusi sa verificati in autorulota la instalare ce exista pentru a va folosi de ele.

Hainele din bagaj e bine sa le puneti de la inceput in rafturi si daca aveti posibilitatea sa lasati valizele in masina parcata sau acasa daca plecati de acasa, ar fi foarte bine, asa aveti mai mult spatiu.

Inainte de plecare e indicat sa va asezati in sertare, rafturi, firgider totul si sa va asigurati ca nu se misca, lovesc, in timpul mersului.

In sezon, sunati inainte la campinguri pentru a va asigura ca au locuri libere;

Securitatea autorulotei:

Verificati ca sunt inchise separat usile de la: – cabina, spatiul de locuit, portbagaj: de fiecarte data cand parasiti autorulota, parcati temporar si seara la culcare;

Trageti obloanele si inchideti toate geamurile cand plecati;

Nu lasati obiecte pretioase la vedere;

Nu este recomandat sa campati pe autostrada in spatii neamenajate si fara supraveghere;